top of page

הלוואות חברתיות – P2P

תארו לכם אפשרות להרוויח מריבית על הלוואות בדיוק כמו הבנקים.

לרוב האנשים זה נשמע מופרך - הרי צריך הון עצום כדי שתוכלו להלוות, בקרת חיתום מתוחכמת כדי למנוע מצב שלא יחזירו את הכסף, ואיך בכלל אפשר להגיע למציאות בה מלווים למספיק לווים כדי לייצר פיזור?


תחום ההלוואות החברתיות צובר תאוצה בשנים האחרונות ובמיוחד בתקופת תנודתיות בשוק ההון. במאמר זה נעסוק באפשרויות הפתוחות לכלל המשקיעים, ולא רק למשקיעים 'כשירים'.


אז מה זה בכלל הלוואות חברתיות? P2P (peer to peer) – עמית לעמית, מושג המתייחס לשוק האשראי הצרכני, המאפשר למשקיעים להיכנס כמלווים לתחום הלוואות וליהנות מהריביות בתחום כתשואה להשקעה. ההשקעה מתאפשרת באמצעות קרנות או פלטפורמות המתווכות בין המשקיע ללווה.


קרן מול פלטפורמה

בישראל קיימות מספר דרכים להשקיע, שהעיקריות ביניהן – טריא, בלנדר, BTB. בנוסף על פלטפורמות אלו, קיימת קרן השקעה ישראלית הנקראת 'P2P' של הפניקס Value שהיא קרן השקעה. אז מה ההבדל?

  1. שוק הפעילות – הפלטפורמות הישראליות נותנות הלוואות בשוק הישראלי לעומת קרן ההשקעה שמשקיעה בשוק האמריקאי בלבד.

  2. פיקוח – פלטפורמות מקבלות אישור מרשות שוק ההון והחיסכון של משרד האוצר ומפוקחות על ידם באופן רציף, בעוד קרנות השקעה מפרסמות תשקיף וחייבות בפרסומים (כמו חברה ציבורית) ולכן גם מפוקחות ע"י הרשות לני"ע.

  3. דירוג אשראי – הפלטפורמות מנהלות את הסיכונים ע"י דירוג שהן עצמן מבצעות למלווים, כל אחת לפי הטכנולוגיה והכללים שלה, בעוד קרן הP2P של הפניקס עובדת לפי דירוג האשראי האמריקאי (Fico), שמובנה לכל אזרח בצורה מוסדרת.

  4. מתווך – הפלטפורמות מתפקדות כ'מתווך' בין המשקיע למלווה ולכן גם אחראיות על פיזור ההשקעה להלוואות שונות, בד"כ בין כמה עשרות לכמה מאות הלוואות לכל השקעה. קרן ההשקעה מתפקדת כקרן המרכזת את כספי המשקיעים ומשקיעה בפלטפורמות P2P שונות בארה"ב, ולכן המשקיע קונה יחידת השתתפות בקרן ומושקע בכל ההלוואות בקרן, 20-30 אלף הלוואות.

  5. נזילות – הפלטפורמות מאפשרות פדיון בכל עת. בעת בקשת המשיכה נמכרות ההלוואות בהם נמצאת ההשקעה למשקיע אחר, והכספים משתחררים לאחר המכירה. אם ממהרים ניתן למכור ב'דיסקאונט', מחיר נמוך משווי ההלוואה. P2P של הפניקס עובדת כקרן השקעה ולכן מגדירה חלונות יציאה קבועים שבהם אפשר לצאת ללא קשר למצב ההלוואות אלא לפי שווי קיים.

  6. מס – בכל סוגי ההשקעות יש מס רווח הון. בפלטפורמות 15% מס מהרווחים, לעומת 25% בקרן ההשקעה, (בגלל ההבדל החוקי של פלטפורמה מול קרן השקעה).

רמת סיכון

נהוג לסווג את תחום הP2P כחלק הסולידי (יחסית לשוק ההון), ולכן מתאים למי שמעוניין לגוון את תיק ההשקעות עם חשיפה שונה וסולידית מול ההשקעות בבורסה, או למי שמעוניין להשקיע בשוק הרבה פחות תנודתי.


קורלציה

היתרון של תחום הP2P הוא קורלציה נמוכה לשוק ההון, בדומה לנדל"ן. חשוב להבין שתמיד תהיה השפעה של הבורסה על כל סוגי ההשקעות, אך כאמור - ישנן השקעות עם קורלציה נמוכה מהשקעות אחרות ולכן כדאי להיות חשופים אליהן, בנוסף לחסכונות הקלאסיים בשוק ההון.


מעוניינים לדעת עוד על הלוואות חברתיות (P2P)? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם. *המאמר נכתב על ידי יהוחי יהושע - מתכנן פנסיוני בכיר.


Comments


bottom of page