top of page

תכנון פנסיוני

באיזו רמת סיכון מנוהלים הכספים בקופת הגמל? מתי קרן ההשתלמות נזילה, וכיצד ניתן למשוך קרן השתלמות למרות שעדיין לא הגיעה ל-6 שנות ותק? מה עדיף ביטוח מנהלים או פנסיה?


שאלות אלו, ועוד רבות אחרות נשאלות לא אחת. בהרבה מקרים השאלות האלו נשאלות מול קשרי הלקוחות או הנציג המלווה בחברת הביטוח/בית ההשקעות, אך התשובה מהעבר השני, בהרבה מהמקרים, לא כנה או מקצועית מספיק. החסכונות הפנסיוניים כבר מזמן לא עוד שורה בתלוש השכר, ויכולות להיות עוגן משמעותי להשגת המטרות שלכם, בין אם מדובר באפשרות של פרישה מוקדמת יותר והפחתת שנות עבודה, ביצירת נכס כלכלי המניב עבורכם תשואה פטורה ממס לחלוטין, תכנון הורשה, אופטימיזציה מסויית ועוד אפשרויות רבות.




קרן השתלמות מוצר הוני (ניתן למשיכה חד פעמית ולא בדרך קצבה) לו זכאים להפקיד עצמאים או מעסיקים בעבור עובדיהם השכירים. קרנות השתלמות נזילות בד"כ 6 שנים מיום ההפקדה הראשונה, אך במקרים מסוימים ניתן להפוך אותן לנזילות עוד לפני כן. קרנות השתלמות, בהפקדה עד גובה תקרה שנתית, פטורות ממס רווחי הון ומהוות נכס מהותי בתהליך של אופטימיזציה מסויית. לקרנות השתלמות נזילות ניתן להמשיך ולהפקיד, כך שהפקדות החדשות יישארו נזילות ופטורות ממס רווח הון גם כן. במשיכה, גם אם בסכום זניח, שאר הכספים בקרן נשארים נזילים, אך הקרן ננעלת להפקדות עתידיות, ויש צורך בפתיחת קרן חדשה (עם ותק מאופס) לקליטת הפקדות חדשות.


קופת גמל בעבר קופות הגמל היו מוצר לחיסכון הוני לטווח ארוך, אשר בתום תקופה ניתן היה למשוך את הכספים ללא מס כנגד הרווחים לאחר 15 שנים ממועד ההפקדה הראשון, או בגיל 60. לאחר תיקון 3 לחוק קופות הגמל בשנת 2008, כל הפקדה לקופת הופכת לקצבה, משמע, ניתן למשוך את הכספים כקצבה חודשית (כמו קצבת פנסיה) החל מגיל 60, ולא ניתן למשוך את הכספים בצורה הונית פטורה ממס. בחלק מקופות הגמל (במעמד שכיר) ניתן לאתר כספי פיצויים שהפקיד המעסיק עבור העובד, אשר ניתנים למשיכה הונית לאחר סיום העסקה. כספים אלו גם ניתנים למשיכה כקצבה בגיל פרישה.


קרן פנסיה וביטוח מנהלים קרן פנסיה וביטוח מנהלים הינם מוצרי קצבה, המשלבים בתוכם שני מאפיינים עיקריים – חיסכון וביטוח.

מרכיב חיסכון – הצבירה המושקעת בקופות אלו עתידה להפוך ל'תקציב' ממנו ישולם לחוסכים בכל חודש קצבת זקנה, אשר תחליף את המשכורת מהמעסיק טרם הפרישה לשכיר, או ההכנסות מהעסק לעצמאי. ככל שנקדיש תשומת לב רבה ומוקדמת יותר, כך ניתן יהיה להגדיל את שיעור התחלופה (שיעור קצבת מהפנסיה לעומת השכר האחרון) ולהתקיים בכבוד בפרישה.

מרכיב ביטוח – ההפקדה למוצרים אלו נגזרת בד"כ מהשכר של אותו עובד/עצמאי, כך שבמקרה ביטוח , המבוטח או שאריו (בני המשפחה של החוסך שהלך לעולמו) יוכלו להמשיך ולהשתכר בשיעור דומה לאותו השכר.

  • ביטוח נכות/אבדן כושר עבודה – במקרה של נכות למשך 90 ימים לפחות, קרן הפנסיה/ביטוח אבדן כושר העבודה יפצו את המבוטח בקצבת נכות שוטפת שנעה בין 25%-75% מהשכר המבוטח של העובד, בהתאם לאישור התביעה. במקרים רבים השכר המבוטח נמוך משמעותית מהשכר בפועל, ובמקרה ביטוח, הפיצוי זעום לעומת גובה ההכנסה, ועל כן חשוב להכיר ולבצע התאמות.

  • ביטוח שארים/ביטוח חיים – קרן פנסיה – במקרה פטירה של החוסך, בהיותו חוסך פעיל (הפקדות שוטפות), שאריו (אלמן/ה וילדים עד גיל 21) יהיו זכאים להכנסה שוטפת בהתאם לגובה השכר המבוטח ובהתאם לתכנית הביטוח אשר המבוטח בחר במועד ההצטרפות לקופה/קרן. כדאי לבדוק ולבצע התאמות במידה והשכר המבוטח נמוך מהשכר בפועל, מה שעלול ליצור פער בהכנסות לאחר פטירת החוסך. ביטוח מנהלים – בביטוח מנהלים לא קיים מנגנון שארים, ובמקרה פטירה המוטבים יקבלו את סך הצבירה בקופה באופן חד פעמי (כספי פיצויים – יתכן וימוסו בהתאם להחלטת פקיד שומה). חשוב - במידה והחוסך הלך לעולמו עם מרכיב חיסכון נמוך, המשפחה לא תוכל לגשר על הפער ההכנסה שנפגע דרך קבלת סכום החיסכון, ועל כן נדרשת השלמה דרך ביטוח חיים.

תכנון פנסיוני מקיף מציג את תמונות המצב, משקף את רמת הסיכון, העלויות, רמת נזילות ובהינתן אלו, ניתן לבצע תכנון עתידי בהתאם למטרות החוסך ויעדיו הכלכליים.



מעוניינים לדעת עוד על תכנון פנסיוני? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.


Bình luận


bottom of page